Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

terug naar vorige pagina

Blog

Algemene zaken

Vooruitblik Praag

Als pan-Europese beweging is Volt actief in heel Europa. Eén van de vele voordelen van lid zijn van deze partij is dat je al snel een hele hoop Europeanen met dezelfde idealen leert kennen. En wat is er nou mooier dan samen werken aan onze Europese toekomst? Dat is wat we eens per jaar doen, tijdens de General Assembly (GA). Zoals je wellicht al hebt meegekregen, vindt de GA dit jaar plaats in Praag. Maar wat doen we nou eigenlijk op zo’n GA? En waarom kijken we er al maanden naar uit?

Scroll & lees meer

Romy Frijters

Een jaar geleden zat ik met Mart en Jules op het strand in Lissabon. In het zonnetje typen we de laatste zinnen van ons lokale verkiezingsprogramma af en bekijken we de agenda voor het weekend. Er moest een nieuw Europees bestuur gekozen worden, er waren workshops en speeddates, en we zouden met alle aanwezige Volters de stad paars kleuren met een heuse “Volt march”. Een druk weekend dus, maar we hadden vooral erg veel zin om iedereen te leren kennen. Met veel van de andere afdelingen hadden we namelijk wel al gesproken, maar door de afstand en corona bleef het vooral bij videocalls en lange telefoongesprekken. Om eindelijk de mensen achter de vele mailtjes te ontmoeten was een heel fijn gevoel. Bovendien heeft de GA ook onze onderlinge band versterkt, waardoor we nog beter op elkaar afgestemd waren tijdens de afgelopen campagneperiode. Het hele weekend hadden we het idee alsof we onderdeel waren van iets groots, en dat gevoel heeft mijn motivatie om me in te zetten voor Volt en haar idealen alleen maar doen groeien. Uiteindelijk hebben we een fantastisch weekend in Lissabon gehad, en keken we bij terugkomst in Maastricht alweer uit naar de volgende editie. 

Die editie staat aankomend weekend alweer op de planning. De treintickets zijn geboekt en de paarse kleding uit de kast gehaald; op naar Praag! Op donderdagavond pakken we in Bonn de nachttrein, waarna we op vrijdagochtend in Praag aan zullen komen. Op vrijdag hebben we een programma met alle volksvertegenwoordigers en hun fractieondersteuners. We gaan het daar hebben over hoe we nog effectiever met elkaar kunnen communiceren, om zo het hoogst haalbare uit onze Europese samenwerking te kunnen halen. Bovendien gaan we het hebben over onze prioriteiten voor de Europese verkiezingen van 2024, vanuit een lokaal, nationaal en Europees perspectief. Een belangrijke dag voor de ontwikkeling van de partij dus. 

Op zaterdag en zondag vindt de daadwerkelijke GA plaats. Er staat weer van alles op de planning, waaronder workshops en panel discussions over onderwerpen zoals fundraising, sociale gelijkheid, burgerparticipatie, klimaatverandering en de verantwoordelijkheden van de EU. We kunnen stemmen op onze voorkeuren voor de prioriteiten die we als beweging moeten gaan stellen en er is een Q&A met 6 van onze volksvertegenwoordigers waaronder Laurens Dassen (Tweede Kamer) en Juliet Broersen (gemeenteraad Amsterdam). Dit alles in het teken van de voorbereidingen voor de Europese verkiezingen van 2024. Ook staat er zaterdag weer een public action op het programma. We lopen door het centrum van Praag en vragen aandacht voor de huidige crises en de samenhangende opkomst van populisme en nationalisme in heel Europa. 

Met de jaarlijkse GA zetten we een grote stap naar onze idealen toe en verbinden we Volters en hun afdelingen met elkaar. Pas op zo’n evenement als deze dringt het volledig tot je door hoe onwerkelijk het eigenlijk is dat duizenden Volters, verspreid over het hele continent, zich dagelijks inzetten om dezelfde doelen te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat we weer een fantastisch weekend tegemoet gaan. 

Benieuwd hoe dit weekend gaat zijn? Volg onze Instagram pagina voor live updates vanuit Praag! 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.