Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

terug naar vorige pagina

Blog

Burgers aan het roer! Wordt dit de doorbraak voor een permanente Maastrichtse burgerraad?

Dinsdag 30 januari markeerde een belangrijk moment voor Maastricht: het eindrapport van het burgerberaad werd overhandigd aan de gemeenteraad en het college. Dit initiatief, een van de kernpunten van Volt's agenda, is een primeur in de Maastrichtste politiek. Onze inzet tijdens de coalitieonderhandelingen heeft geleid tot de realisatie van deze pilot, die essentieel was om onze overwegend traditionele stad te verrijken met innovatieve democratische processen.Zonder Volt was dit niet mogelijk geweest. Maar, we moeten ons succes niet te vroeg vieren; nu de pilot afloopt, begint de echte uitdaging.

Scroll & lees meer

Mart Den Heijer

Laten we beginnen met een overzicht: Hoe functioneerde dit burgerberaad precies?

In juni 2023 werden willekeurig gekozen inwoners van Maastricht uitgenodigd om deel te nemen aan het burgerberaad. Uit meer dan 1.000 aanmeldingen werden via een tweede loting 100 deelnemers gekozen. Deze methode resulteerde in een bijzonder diverse groep burgers, iets dat zowel wij als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG, p.38) hebben opgemerkt.

De focus van het burgerberaad lag op de omgevingsvisie, met kernvragen over veiligheid, ontmoetingsruimtes en duurzaamheid van de stad. De inspanningen leverden 15 goed doordachte adviezen op, die onze fractie met veel enthousiasme tot zich genomen heeft. Elk advies omvat een aanleiding, ambitie en richting. De zorgvuldige verwoording is tekenend voor de aanpak die tijdens het burgerberaad werd gehanteerd. 

Uit alle adviezen lichten we er drie uit:

  1. Actieve burgerparticipatie en transparante gemeentecommunicatie: Dit advies benadrukt het belang van burgerbetrokkenheid bij het vormen van beleid en heldere communicatie. Het voorgestelde proces zou de legitimiteit van gemeentebeleid vergroten en zorgen voor inclusiviteit en herhaalbare voordelen bij elk nieuw beleidsproces. Binnen dit advies wordt ook gesproken over een permanente burgerraad, dit juichen wij natuurlijk toe. 
  1. Het aanleggen van nieuwe parken: Dit sluit aan bij ons idee van een "Jardin du Luxembourg" of "Central Park" voor Maastricht, en brengt voordelen zoals biodiversiteit, sociale cohesie, vermindering van hittestress en bevordering van mentale en fysieke gezondheid.
  1. Meer betaalbare sociale woningen: Dit is cruciaal voor de toegankelijkheid van huisvesting voor alle inkomensgroepen in Maastricht, een stad die kampt met woningtekorten. Op deze manier hopen wij dat een gelijksoortige situatie als Nido Living kan worden voorkomen. Wij hebben in januari opgeroepen tot een onderzoek naar een gemeentelijk woonbedrijf. Helaas kon dit voorstel niet rekenen op een meerderheid in de raad. 

De geloofwaardigheid van de burgerraad hangt af van de reactie van het college op deze adviezen. We bespreken ze op 5 maart in de domeinvergadering Fysiek en op 26 maart in de raadsvergadering. Politieke kleur zou hierbij niet in de weg mogen staan. Het burgerberaad is een daadwerkelijke weerspiegeling van Maastricht en dus een goede momentopname van de behoeften en wensen die leven in onze stad. 

Uit Europese ervaringen weten we dat het succes van een burgerberaad vrij zwart/wit is. De politiek moet de adviezen serieus nemen, maar ook rekening houden met politieke haalbaarheid. Een goed voorbeeld hiervan is Ierland, waar burgerberaden leidden tot progressieve veranderingen zoals de legalisering van het homohuwelijk en versoepeling van de abortuswet. Echter, in Frankrijk zagen we hoe het negeren van burgeradviezen kan leiden tot teleurstelling en wantrouwen in de politiek. Hier gaven oud-deelnemers aan niet tevreden te zijn met de uitwerking achteraf. De algemene tendens volgens de media: "Macron heeft ons verraden".

De vraag blijft: worden de aanbevelingen serieus genomen, en zal dit leiden tot een versterkt vertrouwen in de politiek? De toekomst van het burgerberaad in Maastricht staat op het spel. Op 5 en 26 maart zullen we zien welke afslag de Maastrichtse raad en het college nemen in de route naar democratische vernieuwing. Onze inzet: we omarmen alle realistische adviezen, inclusief de adviezen welke onze eigen politieke overtuigingen niet weerspiegelen. Hiermee zetten we een enorme stap voorwaarts naar een levendige, participatieve democratie, waarin de stem van elke burger niet alleen wordt gehoord, maar ook serieus wordt genomen. Zo vernieuwen we de lokale democratie dusdanig, dat we als politiek verplicht zijn om vaker dan eens in de 4 jaar naar onze inwoners te luisteren, en daadwerkelijk met hun ideeën, behoeften en wensen aan de slag gaan.

Bekijk hier de bron van de foto.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk hier de homepage

Maastricht moet zélf over haar huizenmarkt gaan