Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

terug naar vorige pagina

Blog

Nieuwjaarsblog: terugblik 2022

Vandaag is het Blue Monday, schijnbaar de meest depressieve dag van het jaar, maar vooral een mooi moment om te reflecteren op een fantastisch 2022 voor ons als fractie. Ik neem jullie uiteraard graag mee in deze terugblik, want wat hebben we veel meegemaakt.

Scroll & lees meer

Romy Frijters

Allereerst de intensieve campagneperiode, waar we met een hele groep toppers allerlei Maastrichtenaren hebben proberen te overtuigen om op Volt te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. En dat is gelukt; op 16 maart kwamen we met maar liefst twee zetels de gemeenteraad binnen! Daarna hebben we uiteraard niet stil gezeten, want terwijl het besef er nog niet helemaal was, werden we ingewerkt door de griffie en onze collega’s in de raad, sloten we aan bij coalitieonderhandelingen en werden burgerleden en fractieondersteuners aangesteld. Inmiddels zijn we zo’n 9 maanden, een hoop vergaderingen, moties, schriftelijke vragen en werkbezoeken verder, maar ik zeg je eerlijk; het is af en toe nog steeds onwerkelijk dat we nu echt stappen aan het zetten zijn om onze stad voor iedereen een beetje beter te maken. 

Hieronder een korte samenvatting van de dingen waar wij het meest trots op zijn. Lees je mee?  

  • Onderdeel mogen zijn van de coalitie, met een breed gedragen stadsakkoord. Een akkoord dat zich richt op verbinding; verbinding binnen Maastricht, maar ook daarbuiten. Zo is er zelfs een hoofdstuk over Maastricht en de (EU)regio in het stadsakkoord opgenomen!  
  • Onze eigen wethouder; Anita Bastiaans. Een fantastische vrouw en ervaren bestuurder met gigantische ambities voor de stad. Met een focus op zowel het sociaal domein als op Europa en de Euregio zijn we enorm trots dat zij onze idealen mag uitdragen in het college. 
  • Een pilot voor de burgerraad. Dit jaar zijn we van plan om te starten met een pilot voor de burgerraad, gericht op de omgevingsvisie. Zo betrekken we onze burgers beter bij de beslissingen van de raad, herstellen we het vertrouwen in de lokale politiek en leren we van de meningen, expertises en achtergronden van alle Maastrichtenaren. 
  • Er komt een studentencampus! Om de studentenervaring van onze (internationale) studenten te verbeteren en de druk op het centrum te verlichten. 
  • De energietoeslag voor studenten. Met een petitie die meer dan 2.500 keer is ondertekend door bezorgde studenten en niet-studenten hebben we aandacht weten te vragen voor de onhoudbare situatie waarin vele studenten zich op dit moment bevinden. Hoe de regeling er precies uit komt te zien is op het moment dat ik dit blog schrijf nog onduidelijk, maar reken maar dat we alles op alles gaan zetten om zowel Nederlandse als niet-Nederlandse studenten tegemoet te kunnen komen. 
  • Onze eigen podcast; Mestreech made in Europe. Naast dat het erg leuk is om de podcast op te nemen, brengen we de lokale politiek dichter bij de Maastrichtenaren door twee wekelijkse updates te geven over de ins en outs van de gemeenteraad. Welke moties zijn ingediend? Hebben we nog schriftelijke vragen gesteld? Wat hebben Mart en Jules allemaal uitgespookt in Mosae Forum? 
  • De constructieve samenwerking met andere partijen. We werken op een constructieve en pragmatische manier samen met andere partijen, binnen en buiten de coalitie, van links tot rechts. Zo trekken we veel op met oppositiepartijen als GroenLinks en M:OED en kijken we per onderwerp met wie we het beste samen kunnen werken. Want waarom als nieuwe partij het wiel opnieuw uitvinden als we veel kunnen leren van de ervaringen van gevestigde partijen als D66 en PvdA? 
  • Ons team en iedereen die ons het afgelopen jaar heeft gesteund. Het meest trots ben ik persoonlijk natuurlijk op ons team. Op Jules, die als fractievoorzitter de kar trekt, onze visie als geen ander uitdraagt en ons allen scherp houdt. Op Mart, die zich niet alleen bezig houdt met het raadswerk, maar die zich daarnaast heeft ontfermd over de werkstructuur van ons team en telkens weer met nieuwe ideeën komt. Op Ryan, die als burgerlid inmiddels een expert is geworden op het sociale domein, zijn creativiteit de vrije loop laat op onze social media accounts en zijn editing skills keer op keer laat horen in de podcast. Op Mashid, de dossiervreter van algemene zaken en fysiek, die ons helaas heeft verlaten en nu haar plekje heeft gevonden in Amsterdam. Op Danny, die binnen no-time zijn plek binnen de fractie heeft gevonden als burgerlid van het fysieke domein en altijd paraat staat als je hem nodig hebt. Op Guy, die ervoor zorgt dat iedereen zich aan de gestelde deadlines houdt en het overzicht behoudt op momenten dat wij het even kwijt zijn. Op Anita, die zich dag in dag uit inzet voor een socialer Maastricht. Op Mak, onze nieuwe stagiaire die onze bezigheden naar buiten uitdraagt. En op al die fantastische Volters om ons heen die ons het afgelopen jaar enorm geholpen hebben met al hun inzet en ons telkens weer een extra energie-boost geven. 

We kijken met een tevreden gevoel terug op het afgelopen jaar, maar vooral vol energie uit naar dit jaar, waarin we nog meer grote stappen gaan zetten en ons samen weer volledig in gaan zetten voor eus Mestreech.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.