Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

Blog

Sociaal domein

Bescherm onze studenten in de energiecrisis!

Onderteken en deel onze petitie hier: https://www.change.org/p/protect-students-in-the-energy-crisis. Bescherm studenten in de energiecrisis!

Scroll naar beneden voor het hele verhaal!

Scroll & lees meer

Jules Ortjens

In het midden van deze crisis heerst er een groot gevoel van onzekerheid in Europa - ook in Maastricht. Natuurlijk maken veel Europeanen zich op eerste plaats zorgen over de vele slachtoffers in Oekraïne, die moeten vrezen voor een meedogenloos imperialisme van het Kremlin. Ook de onschuldige Russische burgers die nu gedwongen worden om te vechten voor een oorlog waar zij niet achter staan zouden we een warm hart moeten toedragen.

Helaas is dat voor veel huishoudens met lagere inkomens niet de primaire zorg. Zij vragen zich af hoe ze überhaupt moeten rondkomen in de energiecrisis die wordt veroorzaakt door deze oorlog. Een warm huis is een basisbehoefte, en daarom is Volt voorzichtig positief over het feit dat het Nederlands kabinet de eerste belangrijke stappen heeft gezet om kwetsbare burgers financieel te beschermen in deze onzekere tijden met energieprijzen die omhoog schieten.

Toch vinden we dat er nog veel meer politieke actie nodig is om mensen te beschermen tegen deze energiecrisis. Om te beginnen met studenten. Hoewel het kabinet inmiddels heeft toegezegd studenten financieel te willen ondersteunen in deze energiecrisis is het huidige gebaar niet genoeg: het is nog niet duidelijk hoe het kabinet deze kosten wil gaan dekken en officieel is de landelijke richtlijn nog steeds dat studenten niet in aanmerking kunnen komen voor de bestaande eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen.

Een recente rechterlijke uitspraak is hierover echter glashelder: de landelijke politiek heeft hiermee “een niet te rechtvaardigen onderscheid gemaakt”. Volt wil dat die uitspraak wordt gerespecteerd. In Maastricht profiteert een groot deel van de inwoners direct of indirect van het bestaan van haar universiteit. We moeten solidair zijn met onze studentenpopulatie - ongeacht waar ze vandaan komen.

Daarom heeft de fractie van Volt Maastricht afgelopen weekend de handen ineen geslagen met NovUM in een petitie het Nederlands kabinet opgeroepen om de energietoeslag ook beschikbaar te maken voor studenten. Ondertussen wordt de petitie online gedeeld zodat ook andere raadsleden, studenten en andere burgers van Maastricht de petitie kunnen ondertekenen.

Lees, onderteken en deel de petitie hier! https://www.change.org/p/protect-students-in-the-energy-crisis