Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

terug naar vorige pagina

Blog

Sociaal domein

Eindelijk! De energietoeslag voor studenten is er (en niet alleen voor Nederlanders)!

Wil jij direct weten of je in aanmerking komt? Scroll dan naar beneden…

De afgelopen tijd hebben we ons op verschillende manieren moeten inzetten voor Nederlandse en internationale studenten in Maastricht. Zo zette Volt met een aantal andere fracties een petitie op die Den Haag opriep om financiële steun aan te bieden in de energiecrisis voor alle mensen die in Nederland studeren. Die petitie is inmiddels meer dan 2.600 keer getekend.

Scroll & lees meer

Jules Ortjens

Daarnaast hebben we meerdere keren met coalitiepartijen, oppositie en bestuur samen gezeten om te kijken hoe wij studenten tijdens de energiecrisis het best kunnen helpen in deze stad. De studentenpopulatie van Maastricht is uniek, bestaande uit een divers palet aan MBO’ers, HBO’ers en WO’ers die allemaal hun eigen verhaal hebben. Deze studentenpopulatie is ook uniek omdat ze zeer internationaal is. Van de studenten van Maastricht University is zelfs een meerderheid niet-Nederlands!

Voor Volt stonden twee prioriteiten voorop. Ten eerste, Volt wilde dat het fonds hoe dan ook beschikbaar zou worden voor MBO’ers, HBO’ers en WO’ers die wonen in Maastricht. Ten tweede, Volt heeft zich vanaf het begin sterk gemaakt om het fonds beschikbaar te maken voor alle studenten in nood: ook studenten die niet uit Nederland of de Europese Unie komen.

Eindelijk is er dan duidelijkheid. Allereerst komt er een nationaal fonds van 1,6 miljoen euro vrij voor Maastricht en hebben wij als gemeente het voor elkaar gekregen om dit fonds beschikbaar te maken voor iedere nationaliteit, ondanks het feit dat Den Haag zelf als richtlijn had gegeven dit geld alleen beschikbaar te maken voor Nederlanders.

Er zijn echter nog steeds een heleboel voorwaarden voordat iemand in aanmerking kan komen voor dit fonds:

👉 Je bent 21 jaar of ouder

👉 Je bent student, ongeacht je nationaliteit (zowel EU als niet-EU)

👉 Studenten van alle onderwijsinstellingen (MBO/HBO/WO) maken aanspraak

👉 Je huishouden moet een energiecontract hebben 

      👉 Indien je samenwoont met meerdere personen wordt het bedrag verdeeld

👉 Je woont (en bent geregistreerd!) al minstens 6 maanden in Maastricht

👉Je inkomen is minder dan 120% van het minimumloon

     👉Je hypothetische studentenlening wordt (helaas) meegenomen in je inkomen

Dit is wat er in het steunpakket zit:

👉 Een eenmalige energietoeslag van maximaal 1300 euro 

👉 Met terugwerkende kracht kan deze toeslag ook kosten dekken die je hebt gemaakt sinds oktober 2022

👉 Doel van de gemeente is dat je vanaf het eind van januari je kan aanmelden voor deze toeslag

Val je buiten deze regeling? De gemeente is nu aan het werk om ervoor te zorgen dat ook een deel van het lokale noodfonds beschikbaar wordt gesteld voor studenten. Dit is dus een extra pakket, dat losstaat van de eerdergenoemde 1,6 miljoen!

Het gaat hier om 1 miljoen euro die al is gereserveerd voor huishoudens met lage inkomen. Het enige dat dus nog veranderd moet worden is dat dit geld ook toepasbaar zal moeten worden voor (Nederlandse en niet-Nederlandse) studenten. Volt roept het gemeentebestuur op om te kijken naar de mogelijkheid om binnen dit noodfonds daarnaast ook studenten te helpen die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn. Voor studenten die niet aanmerking komen voor een van deze pakketten kan je altijd nog terecht binnen het huidige vangnet van de bijzondere bijstand.

Hoewel er dus eindelijk meer financiële duidelijkheid is over het steunen van studenten in nood, merken wij ook dat dit voor best wat bureaucratische complexiteit zorgt. Hoe kom jij er nu achter dat je in aanmerking komt voor een vorm van financiële steun?

Om jou te helpen helderheid te krijgen over je financiële situatie, openen we vanaf vrijdag 20 januari weer Volts “Breusels Lokètsje” op Brusselsestraat 53B. We zijn dan iedere vrijdag open van 10:00-18:00. Hier helpen we je graag verder om te kijken waar jij recht op hebt. Ook kun je onze fractievoorzitter mailen: julius.ortjens@volteuropa.org

✊Wij willen specifiek Wethouder Alex Meij bedanken voor het jurdisch mogelijk maken van dit nieuwe pakket!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.