Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

terug naar vorige pagina

Blog

Algemene zaken

Een week op pad met wethouder Europese zaken Anita Bastiaans (en waarom de fractie een beetje jaloers is).

Leuk idee, een Europese partij in de raad, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Die vraag krijg ik vaak. Om die goed te beantwoorden, is het goed om te weten dat er twee belangrijke aspecten zijn. Lees je verder?

Scroll & lees meer

Mart Den Heijer

In de Nederlandse politiek werken we met het dualisme, wat de scheiding aangeeft tussen wetgevende (raadsleden) en uitvoerende (wethouders) macht. Kijkend naar onze fractie (Jules et moi) en onze wethouder (Anita) betekent dit dat hoewel wij werken aan dezelfde visie, wij onafhankelijk van elkaar opereren. Om dit mogelijk te maken hebben wij eigenlijk twee aparte agenda's als het aankomt op politiek bedrijven. Als fractie delen we veel op social media en komen regelmatig in het nieuws, maar het werk van de wethouder blijkt vaak minder zichtbaar. Dat is allicht ook logisch, omdat ze uit hoofde van hun functie de stad representeren en niet één specifieke partij of politieke stroming.

Als raadsleden hebben we daarentegen verschillende manieren om zichtbaar te zijn, zowel binnen de politieke arena (bijvoorbeeld door het indienen van vragen, moties of deelnemen aan vergaderingen) als daarbuiten door onze inzet te delen via de traditionele en sociale media. Binnen Volt doen we daar graag nog een paar schepjes bovenop, wat betekent dat je ons misschien iets meer ziet terugkomen in (online) media dan de gemiddelde fractie binnen de raad. 

Om inzicht te geven in Anita's Europese week, en te laten zien waarom we een beetje jaloers zijn, heb ik Anita gevraagd haar agenda te delen.

Anita's eerste Europese trip was naar het comité van de regio's, de spreekbuis van regio's en steden binnen de EU. Het belangrijkste doel was om banden aan te halen ten bate van onze inwoners en Europa dichterbij te brengen. Toen Anita vertelde over deze bijeenkomst kwamen wij erachter dat er ook een netwerk is voor raadsleden, het Europese netwerk van regionale en lokale raadsleden. Jules en ik zijn hier uiteraard direct lid van geworden. Anita houdt van concrete resultaten, dus de volgende afspraak staat al gepland om samen te kijken hoe je de beste stadsdialogen kan organiseren, met als verrassend thema: Europa.

Netwerken is cruciaal voor samenwerking binnen de regio. Zichtbaarheid voor Maastricht bij de juiste mensen is belangrijk. Tijdens de “Limburg borrel” sprak Anita met veel Limburgers die werken in Brussel of, net als zij, hun stad/provincie vertegenwoordigen. Hierdoor is een solide basis gelegd voor toekomstige samenwerking

Om de week goed af te sluiten heeft Anita ook kennis gemaakt met Frans Weekers, de huidige secretaris generaal van de Benelux Unie en oud staatssecretaris namens de VVD. Dit orgaan concentreert zich op drie kernthema's: interne markt & economische unie, duurzame ontwikkeling en justitie & binnenlandse zaken.

Zoals je leest waren we eigenlijk bang dat we Anita een paar weken kwijt waren in Brussel maar gelukkig was dit niet het geval ;). Anita heeft een hoop nieuwe contacten opgedaan om de komende jaren Maastricht nog steviger op de Europese kaart te zetten!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.