Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

terug naar vorige pagina

Blog

Sociaal domein

Anita Bastiaans als kandidaat wethouder Volt Maastricht

Met veel trots hebben wij, de fractie van Volt Maastricht, dinsdagavond 12 april bekend gemaakt dat Anita Bastiaans onze kandidaat-wethouder is geworden! Dit besluit is uiteraard in goed overleg met het Zuid-Limburgs bestuur, het Nederlands bestuur en onze oud-kandidaat genomen. We hebben met sommigen van jullie hier ook over kunnen praten in onze open vergaderingen afgelopen week in Kerkrade en in Maastricht. In deze brief willen we jullie meenemen hoe wij tot dat besluit zijn gekomen en hoe de afgelopen week is verlopen.

Scroll & lees meer

Mart Den Heijer

Op donderdag 7 april kwamen de informateurs met hun verslag van de gesprekken met de zestien Maastrichtse fracties. Zij stelden voor dat er een brede coalitie werd gevormd van Senioren Partij Maastricht (SPM), CDA, GroenLinks, D66, PvdA, VVD en Partij Veilig Maastricht (PVM).  Hoewel dat zou betekenen dat Volt niet in de coalitie zou plaats nemen, sprak onze fractie in de Geusselt-bijeenkomst expliciet uit voorzichtig positief te zijn over het voorstel. Die positiviteit is gelegen in twee belangrijke beloftes: ten eerste een minder dichtgetimmerd coalitieakkoord met een duidelijke rol voor oppositiepartijen en ten tweede het behoud van Bastiaans als wethouder. 

Helaas moesten wij meteen concluderen dat er kritiek kwam over dit voorstel vanuit verschillende partijen – zowel binnen als buiten het voorgestelde college. Zo is al snel de democratische legitimiteit van het inzetten van een onafhankelijk wethouder onder druk komen te staan. Bastiaans is een buitengewoon capabele wethouder die veel draagvlak geniet, zowel in de politiek als in de stad. De kritiek die wij hebben waargenomen, was aanleiding voor de Maastrichtse Volt-fractie om met Bastiaans in gesprek te gaan. De uitkomst van de gesprekken was dat zij graag de kandidaat-wethouder namens Volt wil zijn.

Toen we dit besluit kenbaar maakten aan de andere partijen toe hebben we erbij gezegd dat Volt bescheidenheid paste en de grote partijen eerst aan bod zouden zijn. Op woensdagmiddag 13 april stond er namelijk een eerste poging tot een coalitiegesprek op de agenda van de informateurs. Omdat dit gesprek met de zes grootste partijen (SPM, Groen Links, D66, CDA, VVD en PvdA) van de stad was, waren wij – begrijpelijker wijs - niet uitgenodigd.  Die partijen kwamen diezelfde avond tot de conclusie dat de coalitie in deze vorm niet ging werken. Hierdoor is de situatie in rap tempo veranderd: woensdagavond kregen wij het bericht dat Volt was uitgenodigd voor een volgend coalitiegesprek met SPM, PvdA, D66, CDA en VVD.

Zoals jullie weten hebben we de verbinding altijd centraal gesteld in onze campagne. Inhoudelijk heeft dat voor ons betekend dat we niet alleen Maastricht meer willen verbinden met haar Europese buren, maar ook dat we Maastrichtenaren met elkaar beter willen verbinden. Zo willen we een stad creëren die er is voor álle inwoners. Bastiaans met haar werk op het sociale domein, kan daar een cruciale rol in spelen. Daarnaast hebben we de afgelopen weken ondervonden dat er ook meer verbinding in de politiek zelf nodig is: tussen coalitie en oppositie, links en rechts, progressief en conservatief en tussen fracties en bestuurders. We hopen dat wij als Volt, nu samen met Bastiaans, het cement tussen die partijen kan zijn. 

Mochten jullie vragen hebben? Stuur ons dan vooral een berichtje: nl-maastricht@volteuropa.org.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.