Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

terug naar vorige pagina

Blog

Ouderschapsverlof is breekpunt voor de Maastrichtse coalitie: Volt krijgt geen nieuwe wethouder

Volt vindt onvoldoende steun binnen de Maastrichtse coalitie voor een nieuwe wethouder. De beoogde nieuwe wethouder namens Volt, die Anita Bastiaans zou opvolgen, is niet goedgekeurd door de coalitiepartners. Breekpunt is het aankomende ouderschapsverlof, dat voor de coalitie onoverbrugbaar blijkt.

Scroll & lees meer

Jules Ortjens

Fractievoorzitter van Volt Maastricht, Jules Ortjens, noemt het een jammerlijke keuze: “Als Maastrichtse fractie hebben we ons de afgelopen maand gericht op het aandragen van een nieuwe kandidaat-wethouder voor de gemeente en haar inwoners. In die gesprekken bleek het aankomende ouderschap en het verlof dat hiermee gepaard gaat een onoverbrugbaar obstakel te zijn.”

Dit leidt tot flinke teleurstelling bij Volt. “Gezien het ouderschapsverlof samenvalt met het jaarlijks carnavalreces, waren wij ervan overtuigd dat er geen sprake is van een onoverkomelijk probleem.” aldus Ortjens. “Het verlof zou in eerste instantie maar zes weken innemen, in de periode februari en maart, op een resterende regeerperiode van pak hem beet 2,5 jaar. Wij zien de mogelijkheid tot ouderschapsverlof als een essentieel recht. Dit is voor ons niet onderhandelbaar. We betreuren dat dit ouderschapsverlof voor onze coalitiepartners toch een breekpunt geweest is.”

Vanwege de huidige uitdagingen binnen het sociaal domein was het voor het college wenselijk een nieuwe wethouder per 1 januari 2024 aan te stellen. In de gesprekken die Volt met de coalitiepartners voerde bleek al gauw dat een scenario niet werd gesteund waarin de Volt-wethouder zes weken, van februari tot medio maart, afwezig zou zijn vanwege het ouderschapsverlof. Het alternatief zou inhouden dat de wethouder aansluitend aan het ouderschapsverlof zou beginnen. Ook dit bleek later echter een brug te ver voor de coalitiepartners.

Voor Volt was het niet mogelijk om tussen nu en 1 januari een tweede kandidaat-wethouder te vinden die voldoet aan de kwaliteitseisen, het vertrouwen geniet van de gehele Volt fractie en ook nog eens per 1 januari beschikbaar zou zijn. De handreiking van het college om gezamenlijk een nieuwe, eventueel onafhankelijke, kandidaat voor te dragen heeft niet tot een oplossing geleid. “De kandidaat-wethouder die wij op het oog hadden past volledig in het plaatje van Volt, zowel qua capaciteiten als betrouwbaarheid. Wij wilden hier dan ook geen compromissen in maken. Daarnaast ziet Volt ouderschapsverlof als een essentieel recht, ook voor politiek ambtsdragers. Zoals wij nu ook zien op nationaal niveau met minister Schreinemacher, zou er voor ouderschapsverlof een oplossing moeten zijn.”

Op de vraag ‘hoe nu verder’ antwoordt Ortjens: “Wij staan achter het stadsakkoord dat wij destijds met overtuiging getekend hebben. Dit betekent echter niet dat wij alles binnen de uitvoering kritiekloos accepteren. De details zitten in de uitvoering, en wij zullen ons vanuit onze nieuwe rol blijven inzetten voor een groen, progressief, sociaal en inclusief Maastricht, zoals men mag verwachten van een constructieve partij als Volt, ook in de oppositie.”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.