Read more

View

Click and see our city vision

6.10.2024

3:54

Nieuwsgierig naar nummer 6 op de lijst van Volt Nederland? Met trots stellen we Romy Frijters aan je voor!

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november kan het wel eens raak zijn voor Volt-Burgerlid Romy Frijters (25) uit Maastricht. Ze staat nummer 6 op de kandidatenlijst van Volt en daar is ze blij mee. “Ik kan eigenlijk niet wachten om de stap naar Den Haag te maken”, zegt ze. “Ik wil een brug slaan tussen de regio en de landelijke politiek. Haags beleid schuurt nogal eens met regionale belangen.”

“Ik ga me sterk maken voor die belangen. De potentie van onze mooie Europese grensregio’s stevig onder de aandacht brengen.” Tijd om eens op pad te gaan met deze bruggenbouwer, de afgesproken plaats ligt wel voor de hand.

Toekomst, Nu

Het is rustig op de Sint Servaasbrug (Aw Brök) in Maastricht als Romy komt aanfietsen. Ze maakt een ontspannen indruk terwijl het best een gekkenhuis is sinds haar kandidatuur. Romy: “Ja, het is echt heel druk met nog maar een paar weken te gaan tot de verkiezingen. Ik reis veel naar Den Haag voor bijeenkomsten en trainingen en ben veel op pad in de provincie om campagne te voeren. Natuurlijk is het best spannend wat er allemaal op me afkomt maar ik vind het vooral heel inspirerend en voel me er relaxt onder. Ik doe dit natuurlijk ook niet alleen. Een super enthousiast en onvermoeibaar Volt-team ondersteunt mij op alle mogelijke manieren. Samen maken wij ons sterk voor onze ambities en laten we een stevig Volt-geluid horen: ‘Toekomst, Nu!’ Kom maar op met de verkiezingen en de toekomst!”

“Ik wil de regio meenemen naar Den Haag”

Inzetten voor grensregiobelangen

“Toen ik vanuit Brabant verhuisde naar Maastricht om te studeren, kwam ik al snel bij Volt terecht, de positiviteit en progressiviteit van onze beweging sprak mij enorm aan. Ik hield me bezig met communicatie en beleid en kwam er al snel achter dat er veel uitdagingen lagen, omdat de potentie van de grensregio vaak geen prioriteit krijgt in Den Haag. 

Denk aan de grensarbeider die graag 10 minuten verderop over de grens in de zorg wil starten, maar tegen een enorme papieren berg aanloopt die diplomawaardering heet. Of bedrijven die voortdurend vragen krijgen van grenswerkers over de belastingregels bij thuiswerken. Een kwestie die er helaas nog steeds voor zorgt dat we niet allemaal dezelfde spelregels kennen. Dat terwijl onze euregionale arbeidsmarkt te kampen heeft met enorme tekorten en we juist elk talent aan ons willen binden. 

Ook in mijn werk  - destijds bij het detacheringsbureau van Maastricht University  - kreeg ik vaak te maken met moeilijke situaties rondom internationale studenten die simpelweg een bijbaan zochten. Ik wil me sterk maken voor de grensregiobelangen. Meer grensoverstijgend denken, handelen en samenwerken. De regio meenemen naar Den Haag en andersom. Bruggen bouwen.”

Even dwaalt haar blik af over de Maas en is het stil. “De mooiste brug blijft natuurlijk wel de Aw Brök”, knipoogt ze dan.

“Zo’n valse start, dat wil je toch niet voor de generatie die het verschil moet gaan maken?

Pechgeneratie

“Er zijn zo veel prangende kwesties die ik wil meenemen naar Den Haag”, gaat Romy verder. "Zo praat ik ook geregeld met jongeren van de zogenoemde ‘pechgeneratie’. Die benaming alleen al frustreert me. Studenten en starters op de arbeids- en woningmarkt met torenhoge schulden… Zo’n valse start, dat wil je toch niet voor de generatie die het verschil moet gaan maken? Zelf val ik ook onder die generatie en schrok ik me rot van die aankondiging van renteverhoging. Hoeveel zwaarder moet de financiële rugzak nog worden? Ik ben dan ook blij dat onze partij bovenop dit onderwerp zit en volhardend de nodige voorstellen doet in de kamer.”

“De stem van jongeren en veel andere groepen in de samenleving is ondervertegenwoordigd in de politiek”

Meer burgerparticipatie

“De stem van jongeren blijft ondervertegenwoordigd in de politiek, net als die van veel andere groepen in onze samenleving. Daar moeten we iets mee. Daarom zetten we als Volt ook in op nog meer burgerparticipatie, bijvoorbeeld door een burgerraad. In Maastricht hebben we dat als pilot al voor elkaar gekregen. Op die manier gaan mensen die elkaar nooit spreken met elkaar in gesprek. Zo creëren we onderlinge verbinding, gaan we polarisatie tegen, maar creëren we ook daadwerkelijke inspraak in de politiek op die onderwerpen. Dat is toch geweldig?”

Langzaam komt het gesprek tot een einde maar dat ligt niet aan Romy, haar bevlogenheid is oneindig. Het is de regen die ons van de brug af jaagt maar dat geeft niet, er is nog genoeg te doen.

Meld je aan

Bedankt! We hebben je inschrijving ontvangen.
Oops! Er ging iets mis. Probeer het later nogmaals.

Kom naar het fundraising event plates & politics!

Meer weten over Volt? Bekijk hier onze organisatie