Lees meer

Bekijk

Klik en bekijk onze stadsvisie

Elkaar verstaan in een divers Maastricht

Sociaal domein

Lees het beleid

26.5.2023

Het behoud van de Limburgse taal en cultuur

Antwoord schriftelijke vragen

Mogelijk herinner je je nog dat we een tijdje geleden schriftelijke vragen hebben gesteld aan de gemeente over wat zij doen om de Limburgse taal en cultuur te beschermen. Recent hebben we een antwoord op deze vragen ontvangen. Hoewel we deze antwoorden hier niet kunnen delen, kunnen we wel zeggen dat de gemeente onze zorgen deelt en zich actief zal inzetten voor het behoud en de bevordering van de Limburgse taal. Zij zouden graag zien dat het Limburgs in het lokale schoolcurriculum wordt opgenomen, werken momenteel aan een raadsvoorstel om de lokale taal en cultuur een impuls te geven en hebben hierover nauw contact met zowel de provincie als de landelijke overheid. Een stap in de goede richting!

24.4.2023

De toekomst van de Limburgse taal

Schriftelijke vragen

De Raad van Europa stelt dat de Limburgse taal en cultuur te weining aandacht krijgt van de Nederlandse overheid. Het Limburgs staat onder druk van het Nederlands, Duits en Frans en als er niet meer aandacht aan de taal wordt besteed zou deze in de toekomst zelfs kunnen uitsterven. De taal is een ontzettend waardevol onderdeel van ons Euregionaal cultureel erfgoed en we zouden het verdwijnen van de taal ten zeerste betreuren. Daarom pleiten we in een reeks schriftelijke vragen, samen met Partij Veilig Maastricht, voor meer investering in het onderwijs van de Limburgse taal en het behouden van de  Limburgse cultuur. We hopen het college van burgemeester en wethouders hiermee aan te zetten tot actie en aandacht voor het probleem te vergroten.

9.12.2022

Elkaar verstaan in een diverse stad

Podcast

De traditionele moedertaal van de Maastrichtenaar is Mestreechs, een groot deel van de stad spreekt Nederlands en een meerderheid van de universiteitsstudenten spreekt vooral Engels. In zo een meertalige stad kan het lastig zijn voor verschillende groepen om elkaar te verstaan, laat staan elkaar te begrijpen. Daarom ziet Volt taalpolitiek als een essentieel onderdeel van een succesvolle en inclusieve Mestreechter polletiek. In aflevering 7 van onze podcast bespreken Jules en Mart hoe we er in Maastricht voor kunnen zorgen dat mensen elkaar beter kunnen begrijpen. Luister de podcast hier: ‘Elkaar verstaan in een diverse stad’.

28.11.2022

Allereerste openbare Engelse fractievergadering

Sociaal evenement

Wat een verrassing beleefden we tijdens onze allereerste openbare Engelse fractievergadering! Meer dan 30 mensen waren gisteren met ons in Cafe Forum🍻 om de toekomst van onze beweging en geliefde stad te bespreken 🤩. We stonden kort stil bij de onderwerpen waar we nu mee bezig zijn maar belangrijker nog, we lieten zien waarom we geen traditionele partij zijn maar een beweging! Leuke sfeer, goede gesprekken en nog betere mensen.